Tommy Wieringa

Tommy Wieringa

Tommy Wieringa (1967) is een veelzijdig Nederlands schrijver. Hij brak in 2005 door met zijn – enigszins absurde – roman Joe Speedboot. Op dit moment staat Dit is mijn moeder hoog in de lijsten. Een liefdevol en tragikomisch portret over de relatie met zijn moeder.

Over Tommy Wieringa

Tommy Wieringa werd in 1967 geboren in Schoor. Een groot deel van zijn jeugd bracht hij door op Aruba. Op zijn negende verhuisde het gezin Wieringa terug naar Nederland en kwam terecht in Twente. Hier heeft Tommy Wieringa lange tijd gewoond.

Hij ging studeerde geschiedenis en journalistiek en had verschillende baantjes voor hij begon als schrijver. Nadat Tommy Wieringa al drie romans had uitgebracht brak hij uiteindelijk door met zijn roman Joe Speedboot.

Naast romans schreef Tommy Wieringa essays, reisverhalen en korte verhalen. Verder schreef hij hoorspelen, een scenario voor een televisiefilm en experimenteerde hij met muziek. Daarnaast is Wieringa op dit moment ook columnist voor het NRC.

Prijswinnaar

De boeken van Tommy Wieringa vallen niet alleen bij zijn lezers in de smaak. Hij won ook een groot aantal prijzen voor zijn werk. Zo kreeg hij voor Joe Speedboot o.a. de F. Bordewijkprijs. Diezelfde roman kreeg ook nog verschillende andere prijzen en nominaties.

Boekomslag Joe Speedboot van Tommy Wieringa

Ook de roman Dit zijn de namen viel o.a. in de prijzen. Zowel de Libris Literatuur Prijs als de Prijs van de Lezersjury van de Gouden Uil werden hieraan toegekend. Zijn voorlaatste roman De heilige Rita kreeg de BookSpot literatuurprijs.

In 2014 schreef Tommy Wieringa het Boekenweekgeschenk. Ook deze werd erg goed ontvangen. Ook het Groot Dictee der Nederlandse Taal kwam in 2010 van zijn hand.

Over Dit is mijn moeder

Als Tommy Wieringa twaalf jaar oud is, verkiest zijn moeder een avontuurlijker leven elders. Hoewel ze zeer aan elkaar zijn verknocht, wordt hun contact sindsdien getekend door strijd. Het laatste grote twistpunt tussen Wieringa en zijn moeder is de alternatieve behandelwijze van haar borstkanker, de ziekte die haar uiteindelijk fataal zal worden.

In dit fonkelende snoer van verhalen en herinneringen schetst Tommy Wieringa een even liefdevol als tragikomisch portret van hun tumultueuze relatie.

Boekomslag van Dit is mijn moeder van Tommy Wieringa

Ze was niet alleen mijn moeder, maar ook een van mijn meest geliefde personages. Een kleurrijker, avontuurlijker en onverschrokkener iemand ontmoette ik nog nooit. Een ontiegelijke lastpak, maar het zout der aarde.

Tommy Wieringa

Meer over Tommy Wieringa

Wil je meer lezen over Tommy Wieringa? Dan kan je daarvoor terecht op de auteurspagina bij zijn uitgever De Bezige Bij.

Tommy Wieringa boeken

Hieronder vind je enkele populaire boeken van Tommy Wieringa. Kijk hier voor alle Tommy Wieringa boeken.

Boekomslag van 'Een winter vol verhalen'

Hardcover

€ 25.00

Boekomslag van 'Joe Speedboot'

Paperback

€ 15.00

Boekomslag van 'Het groot kerstverhalenboek'

Hardcover

€ 15.00

Boekomslag van 'De heilige Rita'

Paperback

€ 15.00

Boekomslag van 'Dit zijn de namen'

Paperback

€ 15.00

Boekomslag van 'Dit is mijn moeder'

Hardcover

€ 17.99

Boekomslag van 'De dood van Murat Idrissi'

Hardcover

€ 9.50

Boekomslag van 'Joe Speedboot'

Paperback

€ 7.00

Meer auteurs

Kijk voor nog meer leesplezier ook eens naar de boeken van deze populaire schrijvers.

Afbeelding van David Baldacci

David Baldacci

Afbeelding van Lee Child

Lee Child

Afbeelding van Jojo Moyes

Jojo Moyes

Afbeelding van Paolo Cognetti

Paolo Cognetti