Boeken zoeken en kopen

De nieuwe wereldorde van Rob de Wijk

De nieuwe wereldorde is het onlangs verschenen boek van Rob de Wijk. In dit fascinerende betoog lees je hoe China sluipenderwijs de macht over neemt. Dit volgens een plan dat twee jaar geleden door de Chinese president Xi al helemaal is uitgestippeld.

Een niet al te best vooruitzicht dat volgens Rob de Wijk gelukkig nog wel gestopt kan worden. Maar dan zal er wel moeten worden samengewerkt door de rest van de wereld. Een bittere noodzaak die helaas nog niet door iedereen gezien wordt.

In dit interview in het tijdschrift Maarten! vertelt Rob de Wijk meer over zijn boek. Ook dit artikel op de website van Clingendael is het lezen waard.

Xi zei anderhalf jaar geleden dat China in 2035 de grootste technologische macht van de wereld moest zijn en in 2049 de supermacht van de wereld.

Rob de Wijk

Op de omslag

De Chinese wereldorde komt eraan. In oktober 2017 stippelde president Xi de route uit: als in 2049 de Volksrepubliek zijn honderdste verjaardag viert, moet zijn “Chinese droom’ zijn uitgekomen: China is dan de leider van de wereld.

In een fascinerend betoog vol persoonlijke ervaringen betoogt Rob de Wijk dat dit gaat lukken. Als China het mondiale machtsspel behendig speelt en koploper wordt van de nieuwe industriële revolutie van Internet of Things, nanotechnologie en Artificial Intelligence, zal het de wereldorde gaan bepalen.

Geholpen door de financiële crisis van 2008, president Trumps protectionisme, de ontregelende politiek van Poetin, de strijd om de brexit en opkomend nationalisme in Europa wordt de eenentwintigste eeuw de eeuw van China. Daardoor gaat de westerse wereldorde met zijn vrijmarkteconomie, internationaal recht, internationale instituties, democratie, mensenrechten en burgerlijke vrijheden op de schop. Hoe dit tij te keren, wordt het belangrijkste vraagstuk van onze tijd.

Omslag van De nieuwe wereldorde van Rob de Wijk

Over Rob de Wijk

Rob de Wijk is oprichter van The Hague Centre for Strategic Studies. Deze organisatie richt zich op strategische besluitvorming en geeft advies op het gebied van nationale en internationale veiligheidsvraagstukken.

Hiernaast is hij ook hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit Leiden. Rob de Wijk is een veelgevraagd commentator voor radio en televisie.

Klik hier om De nieuwe wereldorde van Rob de Wijk te kopen bij je favoriete boekwinkel.

Boekentips

Heart of a lion

De biografie van Memphis Depay

Memphis Depay is misschien wel een van de meest besproken voetballers van deze generatie. In Heart of a lion lees je het levensverhaal van Memphis Depay, geschreven door Simon Zwartkruis.

Lees verder

Het oordeel van Hjörth Rosenfeldt

De Bergmankronieken deel 6

Het oordeel van Hjörth Rosenfeldt is het nieuwste deel in de serie De Bergmankronieken. In dit boek is de onuitstaanbare psycholoog Sebastian teruggekeerd naar zijn oude leven.

Lees verder

De ontdekking van Harlan Coben

De nieuwste thriller van Harlan Coben

De ontdekking is de nieuwste thriller van Harlan Coben. In dit boek word je meegesleurd van cliffhanger naar cliffhanger. Lees hier meer over dit juweel van een thriller vol verrassende plotwendingen.

Lees verder