De nieuwe wereldorde van Rob de Wijk

Hoe China de macht overneemt

Hoe China de macht overneemt

De nieuwe wereldorde is het onlangs verschenen boek van Rob de Wijk. In dit fascinerende betoog lees je hoe China sluipenderwijs de macht over neemt. Dit volgens een plan dat twee jaar geleden door de Chinese president Xi al helemaal is uitgestippeld.

Een niet al te best vooruitzicht dat volgens Rob de Wijk gelukkig nog wel gestopt kan worden. Maar dan zal er wel moeten worden samengewerkt door de rest van de wereld. Een bittere noodzaak die helaas nog niet door iedereen gezien wordt.

In dit interview in het tijdschrift Maarten! vertelt Rob de Wijk meer over zijn boek. Ook dit artikel op de website van Clingendael is het lezen waard.

Xi zei anderhalf jaar geleden dat China in 2035 de grootste technologische macht van de wereld moest zijn en in 2049 de supermacht van de wereld. Als hij in dit tempo doorgaat, haalt hij die doelstellingen eerder.

Rob de Wijk

Op de omslag

De Chinese wereldorde komt eraan. In oktober 2017 stippelde president Xi de route uit: als in 2049 de Volksrepubliek zijn honderdste verjaardag viert, moet zijn “Chinese droom’ zijn uitgekomen: China is dan de leider van de wereld.

In een fascinerend betoog vol persoonlijke ervaringen betoogt Rob de Wijk dat dit gaat lukken. Als China het mondiale machtsspel behendig speelt en koploper wordt van de nieuwe industriële revolutie van Internet of Things, nanotechnologie en Artificial Intelligence, zal het de wereldorde gaan bepalen.

Geholpen door de financiële crisis van 2008, president Trumps protectionisme, de ontregelende politiek van Poetin, de strijd om de brexit en opkomend nationalisme in Europa wordt de eenentwintigste eeuw de eeuw van China. Daardoor gaat de westerse wereldorde met zijn vrijmarkteconomie, internationaal recht, internationale instituties, democratie, mensenrechten en burgerlijke vrijheden op de schop. Hoe dit tij te keren, wordt het belangrijkste vraagstuk van onze tijd.

Omslag van De nieuwe wereldorde van Rob de Wijk

Over Rob de Wijk

Rob de Wijk is oprichter van The Hague Centre for Strategic Studies. Deze organisatie richt zich op strategische besluitvorming en geeft advies op het gebied van nationale en internationale veiligheidsvraagstukken.

Hiernaast is hij ook hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit Leiden. Rob de Wijk is een veelgevraagd commentator voor radio en televisie.

Klik hier om De nieuwe wereldorde van Rob de Wijk te kopen bij je favoriete boekwinkel.

Boeken tips

Bekijk de boeken tips voor meer inspiratie. Leuk voor jezelf of als cadeau, hier vind je alle boeken tips.

's Werelds bekendste rups is jarig

's Werelds bekendste rups is jarig

De meest bekende rups ter wereld, Rupsje Nooitgenoeg, wordt 50! Al drie generaties lang wordt dit boek van Eric Carle gelezen. Vertaald in 63 talen en al 50 miljoen verkochte exemplaren.

Verhoefs meest beklemmende thriller ooit

Verhoefs meest beklemmende thriller ooit

Façade is de nieuwste literaire thriller van de meermaals bekroonde schrijfster Esther Verhoef. Het is een beklemmende thriller die je in één adem uitleest en waarna je geen oog meer dicht doet.

Populaire schrijvers

Wil je nog meer boeken ontdekken? Kijk dan eens naar deze populaire schrijvers die onlangs nieuwe boeken uitbrachten of op een andere manier in de media verschenen.

Afbeelding van David Baldacci

David Baldacci

Afbeelding van Tommy Wieringa

Tommy Wieringa

Afbeelding van Lee Child

Lee Child

Afbeelding van Jojo Moyes

Jojo Moyes