Boeken zoeken en kopen

Willem van Hanegem. Buitenkant links.

Op 20 februari 1944 werd Willem van Hanegem geboren. Nu, 75 jaar later, is ‘De Kromme’ nog steeds even populair als tijdens zijn voetbaljaren. In het boek Willem van Hanegem. Buitenkant links vertelt hij over een halve eeuw topvoetbal.

Over Willem van Hanegem

Willem van Hanegem werd in 1944 geboren in Breskens. Bij een bombardement kwamen zijn vader, broer en zus om. In 1946 verhuisde hij met zijn moeder naar Utrecht. Hier werd hij in 1962 ontdekt als voetballer waarna hij bij Velox ging spelen.

Na enkele jaren in Utrecht te hebben gevoetbald bij Velox kwam hij in 1966 terecht bij Xerxes. Bij deze Rotterdamse club speelde hij nog twee jaar. In 1968 debuteerde van Hanegem bij Feyenoord.

De vedette

Willem van Hanegem werd een van de vedetten van Feyenoord. Met de club won hij in 1970 de Europacup I. Ook de UEFA Cup werd in 1974 gewonnen. Met Feyenoord werd hij ook drie keer landskampioen.

Daarnaast speelde Willem van Hanegem in het Nederlands Elftal. In 1974 stond hij in de WK-finale, in 1976 werden de halve finales van het EK gehaald. In 1983 nam hij, na bij verschillende andere clubs gespeeld te hebben, bij Feyenoord afscheid van zijn carrière als profvoetballer.

De Kromme

Na zijn loopbaan als profvoetballer werd van Hanegem trainer en coach. Zo werkte hij o.a. bij Feyenoord, FC Utrecht en het Nederlands Elftal. Daarnaast werd hij analist voor verschillende sportprogramma’s. Op dit moment werkt hij voor Ziggo Sport.

Willem van Hanegem is bij iedereen bekend onder zijn bijnaam ‘De Kromme’. Veel mensen denken dat hij deze naam te danken heeft aan zijn boogballetjes. De waarheid is echter dat hij altijd ‘krom’ voetbalde met zijn kin op zijn borst. Gelukkig is De Kromme desondanks zelf trots op zijn bijnaam.

Boekomslag Willem van Hanegem. Buitenkant links.

Over het boek

Hij was nooit een allemansvriend, maar is nog altijd razend populair. Willem van Hanegem heeft al heel zijn leven een volstrekt eigen kijk op voetbal. Vijftig jaar geleden werd hij full-prof bij Feyenoord en dat is nog altijd de club van zijn hart.

Dit boek vertelt Willems verhaal van een halve eeuw topvoetbal. Uit zijn mond, vanuit zijn visie. Feilloos ontmantelt hij aannames en halve waarheden, die niet met de werkelijkheid stroken. Steeds opnieuw legt hij de vinger op de zere plek. Even kritisch als betrokken. En uit liefde voor het spel, dat hem zoveel heeft gegeven.

Buitenkant links is een indringende kijk op voetbal, die vaak dwars ingaat tegen heersende opvattingen. Willem van Hanegem was niet alleen uniek als voetballer, ook zoveel jaren later is zijn visie even bijzonder als verrassend.

Klik hier om Willem van Hanegem. Buitenkant links van Frans van den Nieuwenhof te zoeken. Hier vind je meer boeken over Willem van Hanegem.

Over Frans van den Nieuwenhof

Frans van den Nieuwenhof (1963) was ruim 25 jaar lang journalist. O.a. bij Voetbal International, Sportweek en het Eindhovens Dagblad. Buitenkant links is zijn dertiende boek.

Eerder schreef hij boeken over 50 jaar betaald voetbal, de historie van PSV en 125 jaar voetbal in Nederland. Ook verschenen van zijn hand biografieën over Guus Hiddink en Willy van der Kuijlen.

Boekentips

Heart of a lion

De biografie van Memphis Depay

Memphis Depay is misschien wel een van de meest besproken voetballers van deze generatie. In Heart of a lion lees je het levensverhaal van Memphis Depay, geschreven door Simon Zwartkruis.

Lees verder

Het oordeel van Hjörth Rosenfeldt

De Bergmankronieken deel 6

Het oordeel van Hjörth Rosenfeldt is het nieuwste deel in de serie De Bergmankronieken. In dit boek is de onuitstaanbare psycholoog Sebastian teruggekeerd naar zijn oude leven.

Lees verder

De ontdekking van Harlan Coben

De nieuwste thriller van Harlan Coben

De ontdekking is de nieuwste thriller van Harlan Coben. In dit boek word je meegesleurd van cliffhanger naar cliffhanger. Lees hier meer over dit juweel van een thriller vol verrassende plotwendingen.

Lees verder