Dit boek delen?

Leren innoveren, Eric Verbiest

Omslag van 'Leren innoveren'

Leren innoveren
Een inleiding in de onderwijsinnovatie

Eric Verbiest
€ 35.65 | Nederlandstalig | Paperback | 2014

Korte samenvatting

Innoveren in onderwijs is van alle tijden. Maar zeker de laatste decennia is er sprake van een bijna permanent vernieuwen van het onderwijs. Niet alleen willen ouders, overheid en onderwijsprofessionals zelf het beste uit kinderen halen. Ook onze kennis over leren en onderwijzen verandert. Dat leidt tot het invoeren van nieuwe werkwijzen in het onderwijs. Bovendien vraagt ook de groeiende autonomie van scholen een toenemend beleidsvoerend vermogen van schoolorganisaties. Ook dit leidt tot innovaties in de school. Succesvol innoveren in het onderwijs is geen luxe maar noodzaak geworden.
Leren Innoveren. Een inleiding in de onderwijsinnovatie situeert onderwijsinnovatie in de maatschappelijke context en bespreekt de belangrijkste opvattingen over onderwijsinnovatie zoals die, vooral sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw, ontwikkeld zijn. De verschillende opvattingen komen in hun onderlinge relatie aan de orde, evenals de sterktes en zwaktes van die benaderingen. De nadruk ligt hierbij op het proces van innoveren. Ook worden enkele belangrijke thema’s verder uitgediept: interventies, het leren van onderwijs professionals, het beleidsvoerend vermogen van scholen en gedifferentieerd innoveren.
Het boek is van belang voor ieder die via studie of beroep betrokken is bij onderwijs en onderwijsvernieuwingen.

Kijk hier voor eventuele andere uitgaven van Leren innoveren van Eric Verbiest.

Leren innoveren bestellen?

Bestel Leren innoveren bij Bol.com of maak gebruik van het uitklapmenu of de tabbladen bovenaan om 'Leren innoveren' van Eric Verbiest bij een van de andere boekwinkels te zoeken of te bestellen. Je ziet dan meteen of het boek leverbaar is en wat de eventuele verzendkosten zijn.

Boekdetails

 • Soort: Met illustraties
 • Taal: Nederlands
 • Afmetingen: 19x242x172 mm
 • Gewicht: 539,00 gram
 • Verschijningsdatum: maart 2014

Bij andere boekwinkels bestellen

Wil je 'Leren innoveren' bij een van de andere boekwinkels bestellen? Maak dan gebruik van het uitklapmenu of de tabbladen bovenaan of de links hieronder en bekijk de actuele voorraad, levertijd en prijs bij de verschillende webshops.

Iedere webshop opent in een nieuw venster zodat je de status voor 'Leren innoveren' eenvoudig bij de verschillende boekwinkels kan vergelijken.

Ook interessant...

 • Professioneel kapitaal
  Hargreaves, A.
  € 37.50 | Nederlandstalig | Hardcover
  Lees de omschrijvingVerberg de omschrijving

  Nieuw standaard werk: PROFESSIONEEL KAPITAAL
  Wat moet een leraar in het huidige onderwijs kennen en kunnen? Is het nog wel een respectabel vak? Waarom kiezen in toenemende mate mannen voor een ander vak? In deze bijdrage lopen we vooruit op de mening van twee grote namen in de onderwijswereld: Michael Fullan en Andy Hargreaves. We besteden er in dit nummer over ‘Scholing’ aandacht aan, omdat op 15 juni aanstaande een nieuw boek verschijnt met als titel ‘professioneel kapitaal’ De transformatie v...

  Volledige beschrijving

  Nieuw standaard werk: PROFESSIONEEL KAPITAAL
  Wat moet een leraar in het huidige onderwijs kennen en kunnen? Is het nog wel een respectabel vak? Waarom kiezen in toenemende mate mannen voor een ander vak? In deze bijdrage lopen we vooruit op de mening van twee grote namen in de onderwijswereld: Michael Fullan en Andy Hargreaves. We besteden er in dit nummer over ‘Scholing’ aandacht aan, omdat op 15 juni aanstaande een nieuw boek verschijnt met als titel ‘professioneel kapitaal’ De transformatie van het onderwijs in elke school. Plein Primair mocht in het manuscript bladeren en kwam een aantal opmerkelijke uitspraken tegen.
  In het voorwoord schrijven Michael Fullan en Andy Hargreaves: ‘Lesgeven als een professional – of ‘op profniveau’, zoals ze in de sportwereld zeggen – houdt in dat je een zware opleiding volgt, doet aan permanente educatie, open staat voor feedback van collega’s, bewezen feiten respecteert, een open houding aanneemt naar ouders, streeft naar excellentie en veel meer doet dan in een contract is vastgelegd. Lesgeven op profniveau, dag in dag uit, hou je alleen vol als je collega’s ook lesgeven op profniveau. Of je nu alleen voor de klas staat of in een team werkt, lesgeven op profniveau betekent dat je altijd kunt terugvallen op het vertrouwen, de vaardigheden en de opbouwende kritiek van je collega’s.’ In deze introductiezinnen leggen de auteurs een groot accent op de kracht van het team. Deelnemen aan een team stelt eisen aan je eigen vakbekwaamheid, werkhouding en vaardigheid. Ieder lid van een team beschikt over een stevig ‘professioneel kapitaal’ stellen de schrijvers.

  Er ligt een groot gewicht op het eigen kapitaal dat je inbrengt in een team, maar zeker ook op de kracht van het team. Opmerkelijk is de opmerking in hoofdstuk 1: ‘Een leraar met weinig menselijk kapitaal, weinig zelfvertrouwen en onontwikkelde vaardigheden komt op een school waar samenwerken de normaalste zaak van de wereld is. De kans is groot dat de leraar door zijn collega’s wordt aangestoken en meer gaat samenwerken, dat hij geholpen wordt, ideeën krijgt aangereikt en feedback krijgt, zodat hij zich zal gaan ontwikkelen. Laat het even op je inwerken. Dat is toch fantastisch? Stel je eens voor dat jij een betere leraar zou kunnen worden, alleen door op een andere, betere school te gaan werken.‘

  Kapitaal
  De auteurs vragen in hun nieuwe boek nadrukkelijk aandacht voor de kracht van samenwerking, de kracht van eensgezindheid en de kracht van een groep met een nadrukkelijke overtuiging. Natuurlijk werken Fullan en Hargreaves hun ideeën over goed onderwijs in dit boek nader uit. Ze stellen vast dat men het er doorgaans wel over eens is, dat goede leraren en goed onderwijs belangrijk zijn. Echter, twee theorieën over verschillende soorten kapitaal zaaien in veel landen grote verdeeldheid op dit punt. Ze werken die theorieën nader uit. ‘Volgens de eerste theorie wordt de vraag over welk type leraar we nodig hebben en hoe we die het beste kunnen krijgen, beantwoord op basis van ideeën over bedrijfskapitaal. Na de ineenstorting van de wereldwijde financiële- en vastgoedmarkten zou het onderwijs er in de eerste plaats op gericht moeten zijn, om een belangrijke markt voor investeringen in technische, leer- en toetsmiddelen te worden. Scholen fungeren daarbij als organisaties met winstoogmerk.’  Winst maken
  Eigenlijk, aldus de auteurs, staat binnen die benadering alles in het teken van snel winst maken. ‘Als het onderwijs is ingericht op snel winst maken, en op het verhogen van de korte termijnwinst door minder te investeren, geeft het de voorkeur aan jonge, flexibele en tijdelijke leraren die goedkoop op te leiden zijn, geen pensioen opbouwen (behalve wanneer ze er zelf voor sparen) en zoveel mogelijk vervangen kunnen worden door technische hulpmiddelen. Het werven en behouden van goede leraren is dan synoniem aan het zoeken naar en inzetten van bestaand menselijk kapitaal, zonder dit te ontwikkelen of hierin te investeren. Met andere woorden: speuren naar getalenteerde personen, hen hard laten werken en ze weer aan de kant zetten zodra ze ongeduldig of vermoeid raken.’

  Lange termijn
  ‘Een tweede theorie – die van de beide auteurs – bevordert wat we professioneel kapitaal noemen. Deze theorie wordt toegepast door de best presterende economieën en onderwijssystemen ter wereld. Landen en gemeenschappen die investeren in professioneel kapitaal, zien in dat geld dat in het onderwijs wordt gestoken, een langetermijninvestering is in menselijk kapitaal, vanaf de vroege kinderjaren tot aan de volwassenheid. Deze investering zal pas in de volgende generatie rendement opleveren in de vorm van economische productiviteit en sociale cohesie. Een groot deel van dit geld wordt geïnvesteerd in goede leraren en goed onderwijs. In deze theorie staat of valt goed onderwijs voor alle leerlingen met leraren die betrokken en goed voorbereid zijn, zich permanent bijscholen, een goed salaris verdienen, onderling informatie uitwisselen om zoveel mogelijk uit zichzelf te kunnen halen, en die in staat zijn om effectieve beslissingen te nemen op basis van hun capaciteiten en ervaring. ‘

  Inklappen

  Nederlandstalig | Hardcover
  ISBN: 0871795318843

  Vind meer boeken van Hargreaves, A..

 • Windesheim OSO-boeken 6 - Basisprincipes praktijkonderzoek
  Frits Harinck
  € 28.64 | Nederlandstalig | Paperback | 2013
  Lees de omschrijvingVerberg de omschrijving

  Over het boek:

  Sinds de invoering van het bachelor/masterstelsel dienen ook hogescholen onderzoek te verrichten en hun studenten onderzoeksvaardigheden bij te brengen. Het gaat om een ander soort onderzoek dan op de universiteiten gebruikelijk is. Men spreekt men over toegepast onderzoek, actieonderzoek en vooral: praktijk(gericht) onderzoek.

  Dit boek reikt een visie aan voor het onderzoek op de hogescholen: praktijkonderzoek.

  Het is primair bestemd voor studenten en hun begeleiders, ofwel een stud...

  Volledige beschrijving

  Over het boek:

  Sinds de invoering van het bachelor/masterstelsel dienen ook hogescholen onderzoek te verrichten en hun studenten onderzoeksvaardigheden bij te brengen. Het gaat om een ander soort onderzoek dan op de universiteiten gebruikelijk is. Men spreekt men over toegepast onderzoek, actieonderzoek en vooral: praktijk(gericht) onderzoek.

  Dit boek reikt een visie aan voor het onderzoek op de hogescholen: praktijkonderzoek.

  Het is primair bestemd voor studenten en hun begeleiders, ofwel een studieboek. De keuze voor onderzoeken op de hogeschool betekent dat het boek kiest voor eenvoudige vormen van onderzoek, gericht op vragen die in de alledaagse beroepspraktijk leven. Het gaat om onderzoek door professionals in de praktijk, bedoeld om de eigen praktijksituatie beter te begrijpen en te verbeteren.

  De auteur heeft een zeer ruime ervaring met het begeleiden van praktijkonderzoek op de universiteit en hogeschool, met name bij de opleidingen 'Orthopedagogiek' en 'Speciale Onderwijszorg'. Het werkveld '(speciaal) onderwijs' vormt dan ook de eerste insteek van dit boek. Maar ook opleidingen voor andere werkvelden, zoals de jeugdzorg, de gehandicaptenzorg, de welzijnssector, kunnen er profijt van hebben. Dat blijkt uit het feit dat het boek ook in dat soort opleidingen gebruikt wordt.

  Over de auteur(s):
  Frits Harinck studeerde psychologie aan de Universiteit Leiden en promoveerde er op een onderzoek naar kindertherapie. Hij werkte jarenlang bij de afdeling Orthopedagogiek van deze universiteit. De voorbije tien jaar was hij verbonden aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle, bij de masteropleiding Special Educational Needs. Momenteel heeft hij een eigen adviesbureau voor het opzetten en verbeteren van praktijkonderzoek op hogescholen (www.harinckadviesbureaupraktijkonderzoek.nl).

  Inklappen

  Nederlandstalig | Paperback | 2013
  ISBN: 9789044130690

  Vind meer boeken van Frits Harinck.

 • Leidinggeven aan professionals ? Niet doen !
  Mathieu Weggeman
  € 37.50 | Nederlandstalig | Hardcover | 2007
  Lees de omschrijvingVerberg de omschrijving

  'Door het voortdurend stijgende opleidingsniveau krijgen we steeds meer kenniswerkers in Nederland. De vloeren van onze organisaties worden in toenemende mate bevolkt door professionals en het aantal organisaties dat kennisintensief genoemd mag worden, groeit nog steeds: r&d labs, hightech-, ict- en mediabedrijven, organisaties voor zakelijke dienstverlening, gezondheidszorg- en onderwijsinstellingen, beleidsontwikkelende instanties, et cetera.
  In al die organisaties moet leiding gegeven worden, ...

  Volledige beschrijving

  'Door het voortdurend stijgende opleidingsniveau krijgen we steeds meer kenniswerkers in Nederland. De vloeren van onze organisaties worden in toenemende mate bevolkt door professionals en het aantal organisaties dat kennisintensief genoemd mag worden, groeit nog steeds: r&d labs, hightech-, ict- en mediabedrijven, organisaties voor zakelijke dienstverlening, gezondheidszorg- en onderwijsinstellingen, beleidsontwikkelende instanties, et cetera.
  In al die organisaties moet leiding gegeven worden, zeggen de managers. "Niet doen," zeg ik, "professionals zijn al gemotiveerd. Ze hebben jaren gestudeerd om eindelijk te mogen gaan doen waar ze zo enthousiast over zijn. Pas op dat je dat enthousiasme niet verprutst!" Daar bedoel ik mee: faciliteer de kenniswerkers in plaats
  van hun werkprocessen alsmaar te plannen en te controleren. Dat betekent: zorg er voor dat ze niet te veel lastig gevallen worden met formulieren, rapportenschrijverij, regels en procedures dan komt de productiviteit en kwaliteit vanzelf. Waarom? Omdat echte
  professionals liever iets goed dan iets fout doen.
  Natuurlijk horen we de laatste tijd gloedvolle betogen over het afschaffen en verminderen van het aantal regels en procedures, laaien de discussies over de Rijnlandse werkcultuur versus het Anglo-Amerikaanse businessmodel weer op en worden er voortdurend Paarse
  Krokodillen geïdentificeerd, maar zelden wordt de vraag beantwoord hoe de coördinatie dan wél geregeld moet worden. Mijn antwoord is: door te sturen op een collectieve ambitie.
  Het gaat in dit boek dus over dienend leiderschap, over de kenmerken en eigen-aardigheden van professionals, over hun belangrijkste productiefactor: kennis, over een van hun moeilijkste taken: innoveren en over vakmanschap, meesterschap en altijd maar blijven leren.
  Ik heb inmiddels veel boeken en artikelen geschreven over leidinggeven aan professionals, het verzilveren van creativiteit, innovatie en kennismanagement. Dit boek is de accolade.'

  Mathieu Weggeman is hoogleraar Organisatiekunde aan de Technische Universiteit Eindhoven, Chef Innovatie van de Baak Managementcentrum vno-ncw en bestuursadviseur.

  Inklappen

  Nederlandstalig | Hardcover | 2007
  ISBN: 9789055943524

  Vind meer boeken van Mathieu Weggeman.

Leren innoveren van Eric Verbiest is te vinden via Zoekeenboek.nl. Klik op het boek om deze direct te bestellen bij Bol.com of bekijk de status bij de verschillende boekwinkels. Via het uitklapmenu of de tabbladen ga je direct naar de andere boekwinkels waar je de beschikbaarheid van dit boek kan bekijken.

Boeken worden geladen
een ogenblik geduld

Boek wordt geladen
een ogenblik geduld